Happy Boxingday !

kadootje bouncing

Het is in ons land en een beperkt aantal andere landen heel normaal, maar waarom bestaat Tweede Kerstdag. Quest heeft een antwoord: “Op Eerste Kerstdag moet gewerkt worden. Dat gold althans aan het eind van de Middeleeuwen voor het dienstpersoneel van welgestelde families. Zij moesten gewoon werken. Daarom ontstond in een aantal Europese landen Tweede Kerstdag.
Op die dag kregen ze vrij om familie te bezoeken. Het personeel woonde vaak bij hun werkgever in huis en werd tot de familie gerekend. Hun eigen familie zagen ze niet vaak. Op Tweede Kerstdag kregen ze eten mee voor hun familie. Het ging dan om een heel pakket met goed houdbare etens- en drinkwaar. Uit deze gebruiken zijn het kerstpakket en het geven van cadeaus ontstaan.”
In landen van het Gemenebest wordt tweede kerstdag Boxing Day genoemd. Traditioneel werd op deze dag de kerstkist (box) geopend. In de kerstkist konden mensen een cadeautje voor de armen stoppen. Ook werden op Boxing Day de traditionele vossenjachten gehouden. Nu is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal en paardenraces.

door Gerard Driehuis

Kerst4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *