Utopia

b29

Ik heb gisteren naar de video’s op de site gekeken. Ik ben stomverbaasd.
Natuurlijk heb ik eerst even alle reacties gelezen op de social media. En het valt mij op dat ‘iedereen’ wel een mening heeft. Hoezo geheimhouding? De bewoners (tot voor eergisteren ‘kandidaten’) mochten niets vertellen en hebben een (concept) contract hiervoor moeten tekenen. Dus hoe weten al die familieleden, vrienden en collega’s alle ‘ins and outs’? …
Maar aan de andere kant vind ik het ook vreemd dat een partner van een van de kandidaten ‘niet op de hoogte was’… Dat KAN gewoon niet!

En waar is hier het survival aspect?
Je mocht toch niets meenemen? Ik zie eten, gereedschap, handdoeken, pennen, papier, spiegels, tandpasta, make-up enzovoorts. Zelfs een tafelkleed!
En wat is, eigenlijk, het verhaal achter die kisten? …
En dan de kleding. Sommige bewoners zijn totaal niet uitgerust voor een Utopia. Op ‘hakjes’ kan ik, bijvoorbeeld, niet in een boom klimmen.

En natuurlijk heb ik net even *ingelogd en heb ik, live, de 1e vergadering van de bewoners gevolgd.
Liefdadigheid mag (blijkbaar) niet, maar hé, IEDEREEN is publiciteitsgeill!
1 telefoontje naar bijvoorbeeld een Roy Donders en hij komt met z’n hele huispakkencollectie langs. Gratis. En een B-artiest komt ook voor niks optreden als ‘ie op tv te zien is. En donatie mag niet? Je kunt een symbolisch bedrag afspreken. Met iedereen en elke kringloopwinkel!

Ik heb begrepen dat zij 10.000 euro te besteden hebben.
Wie heeft die boodschappenlijst gemaakt? Daar kan een heel weeshuis een week van eten! Als men voor de eerste maand alleen basisbehoeften zou aanschaffen, was er al een heleboel geld bespaard.
En die ideeёn. Een pannenkoekenhuis. Prima hoor. Maar 5 euro per stuk? Onder welke steen hebben zij gelegen? Dat is echt niet te behappen voor een bijstandsgezin! Die heeft namelijk €2,76 per persoon per dag te besteden. Dan is 10 euro entree wel erg veel en een pannenkoek á 5 euro al helemaal! Daar kun je twee dagen van eten!
En realiseren zij zich wel dat niet iedereen in de omgeving van Bussum woont? Mensen zullen moeten reizen voor een rondleiding. Niet iedereen heeft een auto en volgens mij is Crailoo niet te bereiken met het OV. De bewoners zullen er rekening mee moeten houden dat alleen familie, vrienden en collega’s op de rondleiding af zullen komen! Maar dat is wel een leuke bijkomstigheid. Kunnen zij toch nog ieder weekend hun geliefden zien! 😉

Maar waar ik me het meest over heb verbaasd is het niveau! Naar wat voor een amicale, ‘vriendjes-voor-het-leven’ en ‘ben-ik-al beroemd’ mentaliteit heb ik zitten kijken? Niemand kende elkaar toch? Wat een popi-jopie gedrag.
Waar is die spirit gebleven. De essentie van een Utopia. Die overlevingsmentaliteit?
Ik vraag me af of ik naar wereldverbeteraars of naar een stelletje ordinaire troela’s, mutsen, betweters, driftige, egocentrische en simpele zielen zit te kijken.

… Waar, meneer de Mol, zijn de piloten, advocaten en artsen? … Of: alles voor de kijkcijfers? …

*Je moet een paspoort aanmaken en dat is ‘gratis’ tot 31 januari. Daarna is het €2,50 per maand.
Ik weet niet wat ik hier van moet denken. Ik ben er nog niet uit.

boeddha

9 reacties op “Utopia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *